Flodhäst

Hippopotamus amphibius
Fakta
Utbredning: 
Afrika, söder om Saharaöken
Kroppslängd: 
upp till 5 meter
Vikt: 
2700-4500 kilo
Livslängd: 
30-40 år
Föda: 
gräs
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Flodhästar är i regel stora djur. Normalt kan en flodhäst bli fem meter lång och cirka 1,5 meter hög. En flodhäst kan väga mellan 2 700-4 500 kilo. Av landdjuren är den enbart elefanterna som är större. För att trivas behöver flodhästen tillgång till vatten med gräs. Tidigare har flodhästen funnits över hela Afrika ända upp längs med Nilen i Egypten. Idag finns flodhästar enbart söder om Saharaöknen. Flodhästen är ett flockdjur och flockarna kan vara upp till ett tjugotal individer. Normalt består en flock av en äldre hane, flera honor och några yngre ungdjur (både hanar och honor).

Föda

Flodhästar lever i regel i vattendrag där temperaturen gärna ska vara mellan 18-35° Celsius. I närheten av vattendragen skall det finnas platser med gräs där de kan beta. En vuxen flodhäst betar cirka 50 kilo växtmassa per dag.

Revir

Flockarna håller hårt på sitt revir och markerar ut det genom avföring. Det är inte ovanligt med revirstrider som kan leda till döden för en av flodhästarna.

Fortplantning och parning för flodhäst

Flodhästen parar sig under regnperioden och är därefter dräktig i åtta månader. Honan föder därefter normalt en flodhäst, flera är väldigt ovanliga. När honan ska föda går hon ner i vattnet och kommer enbart upp till ytan för att andas. Ungen väger vid födseln mellan 30-50 kilo och kan gå från start. Ungen stannar tillsammans med mamman i sju år innan de ger sig iväg för att hitta en ny flock. En flodhäst blir könsmogen vid sju års ålder men parar sig i regel inte förrän vid tjugo års ålder.

Hot

Varje år dödas det fler människor av flodhästar än av både lejon och krokodiler. Genom sin storlek har en flodhäst inga större problem att välta mindre båtar den anser har kommit för nära. Flodhästen är i dagsläget inte hotad även om jakt av dem förekommer både för nöjes skull, köttet samt betarna.

Kommentarer

det saknas åtgärder.. vad kan vi göra för att bevara djurarten. /maddemask

Är det sant att ens flodhäst käkar kan öppnas i 150 grader?

Nej inte 150 men i 180

Jag är totalt kär i flodhästar och har alltid älskat dem sedan litet barn. Har forskat om dem på Djuriskamuseet i Stockholm i snart 5 år och jag tycker sidans fakta är en väldigt bra sammanfattning om flödhästen och den får 5/5 Bra Jobbat! :)

hallå eller e du god eller fan hur kan du vara kär i feta jävla flodhästar asshole som din mamma

För det fösta så heter det e du go eller, inte e du god. För det andra så måste du som skriver vara antingen väldigt ung och oerfaren eller också väldigt gammal och oerfaren. Inte 17 skriver man så till någon annan eller hur?

Jag anser att din hatkommentar är helt irrelevant. Om du inte gillar flodhästar lika mycket som personen innan dig så betyder det inte att du måste kommentera något så IQ-befriat. Den här sidan är trots allt dedikerad till just specifikt flodhästar. Du håller dig till det du gillar och gör din grej, så gör vi andra desamma. Den otrevliga kommentaren hade inget med flodhästar att göra, så va tyst. Passa på att skaffa dig ett lexikon och sluta skolka från svenskalektionerna. Du kan ju inte ens formulera dig ordentligt.

Jag tycker som liten att denna sida är otroligt bra, det finns allt man behöver veta och det är väldigt bra fakta. Sidan är lättläst och får 5/5, :D

Stämmer det att flodhästens bebisar kallas för kalvar, eller har jag fått det om bakfoten???
Tacksam för svar :)

Det stämmer att flodhästens bebisar kallas för kalvar.

-Oj , jag visste inte att flodhästar kunde bli så gamla. Det är juh eg. inte ens en halv människas liv , men ändå ! :)

Flodhästar eh Såå Söta <33
Jah älskar dem... ;)
Skulle verkligen vilja se en på riktigt!
PS.
((Deh vah jättebra fakta om Flodhästar här,, behövde deh verkligen))
<333333

Det här var väl najs :S

jag tycker det är konstigt, här står det en sak på en annan sida står det en annan sak

jag vet helt sjukt men flodhästar är söta men jag har hört att dom dödar fler människor än en krokodil eller ett lejon.

Det är sant. De gör de faktiskt.

Hur länge kan en flodhäst vara under vatten?

Tror det var upp till 10 min

Heter det mule eller nos eller näsa på en flodhäst?
Undrar per.norlin@edu.uu.se

jag lärde mig verkligen jätte mycke! det var jätte roligt! flodhästar är så sötaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!<3<3<3<3<3<33<3<3<3<3<3<33<33<3<3<3<3

vad görs av flodhästarna? varför vill några mäniskor ha dom?

Vid ett besök i Masai Mara såg vi en flodhästunge äta avföring direkt från en vuxen. Åtminstone var alla som såg händelsen övertygade om att det var vad som hände. Först retade ungen upprepade gånger området kring anus på den vuxna flodhästen. Till slut öppnade han käften och tog emot avföringen. Kan nån förklara varför?

Lägg till ny kommentar