Ekorre

Sciurus vulgaris
Fakta
Utbredning: 
Europa och norra Asien
Kroppslängd: 
24-30 cm (+svans 17-20 cm)
Vikt: 
200-450 gram
Livslängd: 
ca tre år
Föda: 
frön från barrträd, blommor, ollon, nötter, bark, svamp, bär, bladlöss, fågelägg
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Ekorren kallas även för europeisk ekorre eller röd ekorre. Vi har här valt att enbart benämna arten som ekorre.

Kännetecken

Pälsen är rödbrun bortsett från under kroppen där den är vit. Variationer av pälsfärgen kan dock förekomma mot det mörkare och gråare håller. Ekorren fäller pälsen två gånger om året i samband med att den byter till vinter eller sommarpäls. Vinterpälsen är tjockare än sommarpälsen för att bättre stå emot kylan. Ekorren blir normalt mellan 24-30 cm lång och har en svan 17-20 cm lång svans. Det är ingen skillnad i storlek mellan hanen och honan. Ett tydligt kännetecken för ekorren är svansen som anses vara till hjälp att hålla balansen när den hoppar mellan träden. Dessutom fungerar svansen bra som täcke när ekorren vill värma sig. Ekorren är en utmärkt klädklättrare vilket klorna tyder på. Både fram och bakben är försedda med långa krökta klor för att få bra fäste i träden. Frambenen är aningen kortare än bakbenen. Dess ögon är stora och utstående vilket ger ekorren ett nyfiket utseende. Bäst trivs ekorren uppe i träden men den rör sig även på marken. Vi sådana tillfällen rör ekorren sig framåt med hjälp av språng. Som mest aktiv är ekorren på morgonen och sent på kvällen. Under dagarna vilar ekorren i sitt bo vilket även skyddar den mot fåglar och mindre rovdjur. En ekorre är inte gärna ute i dåligt väder och kan stanna i sitt bo flera dagar i sträck tills vädret blir bättre.

Föda

Främst äter ekorren vegetarisk föda som barrträdsfrön och blommfrön. Utöver det finns även ollon, nötter, tallbark, svampar, bär, bladlöss och fågelägg på ekorrens meny. Ekorren tillbringar större delen av sin vakna tid till att äta och samla mat. Överbliven mat läggs undan i olika gömställen som ekorren har. Gömställena är ofta i ihåliga träd men ibland gräver ekorren även ner maten i marken. Maten är tänkt att spara till senare när åtkomsten till föda är mindre. Ekorren sprider ofta ut maten i flera olika gömställen. Ofta glömmer ekorren bort var dess gömställen är och får då ägna mycket tid till att leta fram dem igen när de behövs.

Fortplantning och parning

Ekorren lever gärna ensam och träffar oftast bara andra ekorrar under parningen. Någon speciell parningstid finns inte för ekorren utan den får ungar under hela vår- och sommarperioden. Dräktigheten är normalt mellan 32-40 dygn och därefter föder honan en kull på 1-7 ungar. Vid födseln är ungarna blinda och helt beroende av mamman. Efter 14 dagar öppnar de ögonen och kan lämna boet redan efter 5-6 veckor. I början lämnar ungarna enbart boet för att ge sig ut på upptäcktsfärder. De diar hos mamman i ungefär 10 veckor och till hösten lämnar de henne för att söka reda på en egen boplats. Ekorren blir könsmogen efter tolv månader och får normalt 2-3 kullar per år.

Hot

I Sverige är ekorren inte hotad men i övriga världen ser läget sämre ut. På flera ställen i Europa har den grå ekorren med stor framgång lyckats tränga undan den röda ekorren. Den grå ekorren finns inte naturligt i Europa utan har importerats eller rymt från fångenskap och därefter anpassat sig väl i det fria. Den grå ekorren slår ut den röda genom de sjukdomar den för med sig samt att den är bättre på att finna mat och snabbare på att reproducera sig. Förr i tiden var även jakt på ekorrarnas skinn vanligt men idag har skinnet inget värde och jakten som bedrivs är därmed minimal. Ekorrarnas naturliga fiender är ugglor, duvhök, vildkatt, mårddjur. På marken kan även ekorrar bli tagna av både tamkatter, hundar och rävar.

Kommentarer

jätte bra fakta nu kan jag få MVG på provet!;)

Den är grym bra! Den fakta hjälpte mig till provet!

bra !

Hur bor ekorren?

En ekorre hos oss i sommarstugan kom bärande på. en brun påse, kan det vara ekorrens ungar?

var har du hitat den här faktan?

Anonym>Vi använder oss av olika faktaböcker när vi samlar in material till hemsidan.

Jag får inte ihop tiden!!! Hur skall den räcka till 2 - 3 kullar /år. Har du inte skrivit veckor i stället för dagar ?

Christina>Har kontrollerat fakta angående parningen med olika källor och den är korrekt. Ekorren får under år med gott om föda upp till tre kullar, annars två.

Kan den även ta småfåglar? Vi har en ekorre på besök ibland som är mycket intresserad av vår undulat.

Småfåglar är lite tveksamt men inte helt omöjligt. Får en ekorre chansen tar den gärna både fågelägg och fågelungar. Annars äter ekorren mest vegetarisk föda som frö- och barrträdsfrön.

Ekorren äter inte fågelägg. Det är en myt som avfärdades efter undersökning av maginnhållet av 600 ekorrar i början av 2000 talet. Enligt Wikipedia.

Det är en bra faktatr om Ekkorren fast jag är invandrare så jag kanske intw kan skriva

ekorre

tycker det är en jätte bra text som man får ut mycket fakta från

grym sida tycker jag

Hej!
Är ekorrar fridlysta?

Ekorrar är fridlysta i Sverige men skyddsjakt får förekomma i de fall ekorrar ställer till problem i trädgårdar eller i hus.

har ekorre som går upp på vinden och har bo där för andra året. Hur får jag bort den?

Hej Lars

Har själv 6 st Ekorrar på min tomt , jag löste det genom att snickra egena holkar med större hål! de hittade dem på nolltid och flyttade in.

Du kan ringa till Djurens Ö de kan kanske hjälpa dej
se deras hemsida så du får kontakt med dem och de kan komma och flytta på dem.

Hälsningar
Susanne

Vad jag undrar är, om det verkligen är belagt, att ekorren äter ägg och fågelungar? ÄR det inte en gnagare??
Har alltid hört att den går hårt åt fågelungar och ägg, men gör den verkligen det?
Undrande
Petter

Råttor är oxå gnagare, men dom äter ju allt dom kommer över. Mina käkar allt från pannkaka, leverpastej, grönsaker, frukt, nötter, pasta, kött och fisk i alla (tillagade) former osv... Viktigt är dock att dom får i sig sin basföda oxå. Alltså nötter, bark, knoppar av gran åså i ekorrens fall, antar jag. Varierad kost är lika viktigt och nyttigt för gnagare som för oss människor. Ägg är en bra proteinkälla, kommer dom över en fågelunge ratar dom nog inte den om hungern är stor.

Går det att få en ekorre tam?

Ja, det går att få ekorrar handtama, så att de kan klättra på dig och äta mat ur handen, men det kan ta tid eftersom de av naturen är väldigt skygga djur. Lättast är det om man är i en miljö där det finns en hel del människor, så att ekorrarna är lite vana vid människor redan från början. Observera också att även om man får en ekorre tam bör man inte ta den som husdjur. Det är inte tillåtet, och dessutom är det svårt att ta hand om en ekorre i fångenskap på ett sätt som den mår bra av. Därför bör man även låta tama ekorrar få leva kvar i naturen. För att tämja en ekorre behövs mat och tålamod. Man observerar var den brukar hålla hus, sen börjar man lägga ut mat åt den där och själv befinna sig i närheten så att den vänjer sig vid ens närvaro. Om du matar fåglar kan en del ekorrar upptäcka att det finns mat(fågelmat äts av ekorrar också) och det kan vara ett lämpligt tillfälle att börja. Sen lägger man maten gradvis allt närmare sig själv. I början ska man inte alls interagera med den, eftersom det kan skrämma den. Även när den är så tam så att den kommer intill en för att plocka upp ens mat bör man vänta ett tagf innen man börjar interagera med den. Sen kan man hålla fram sin hand och ha mat i handen och låta den ta, men klappa inte än. Vänj den istället sakta vid dina händer, och sen kan du försiktigt börja klappa den, men utan att hålla den. Låt hela tiden ekorren ta initiativet till att interagera med dig, men locka den att göra med med mat. Bra mat kan vara solrosfrön, nötter, mandlar och jordnötter, men undvik saltade saker utan det ska vara naturellt.

Har hittat två små ekorrungar som blivit övergivna, har i två dagar försökt få dom att stanna i skogen, men dom kommer tillbaka till min trädgård hela tiden. Någon mamma har inte synts till. Nu har jag gett dom vatten och nötter, köpt hamsterblandning och en del frö till dom och så vatten förstås. Dom två små åt jättemycket och somnade sen med svansen över nosen. Har katt så jag är orolig över att han kommer att ta dom, ska jag ha dom i en bur över sommaren och låta dom växa till sig och sen fortsätta mata men ha buren öppen så att de kan springa ut? Eller hur gör jag? Katten är gammal men en fena på att jaga!! Mvh Charlotta

Hej
Antar att du löst situationen med Ekorrebarnen
Men ett tips är att ringa Djurens Ö se deras hemsida
de kan hjälpa dej med att hämta upp barnen.

Min bekant fick hjälp med en Ekorre unge som han
hittat, de kom ganska snabbt till hjälp.

Hoppas det gått bra själv har jag 6 st Ekorrar i min trädgård har byggt Ekorre holkar åt dem denna sommar
som de gärna flyttade in i.

Hälsningar
Susanne

Hej, här kommer länken till Djurens Ö där du kan läsa om vad ekorrungar behöver:

http://www.djurenso.se/html/ekorrungar.html

Hur får jag bort ekorrar från fågelhuset utan att behöva ta till drastiska åtgärder???

Jag undrar; är ekorren en gnagare, mårddjur eller vad?
Trevlig sida för övrigt!

Hej!
Ekorren är en gnagare.

Har hittat en ekorre unge idag och tog med mig hem. Den är ca 10 cm lång exkl svans. funderar på om jag kan ge den dimjölk från mitt sto eller om jag bara kan ge den vatten och fröer. Har inte en aning om hur gammal den kan vara men som sagt är kroppen på den ca 10 cm, och den har öppna ögon. Snälla svara vill verkligen hjälpa enna lilla stackare Tacksam för svar Mvh // Sissi

Hej Sissi!
Du kan ta kontakt med Djurens ö som kan hjälpa dig ekorrungen.

På deras hemsida finns även information om hur du kan mata den och med vad:

http://www.djurenso.se/html/ekorrungar.html

Djurens Ö arbetar inte längre, men det finns tips du kan göra själv på deras hemsida. Vill du ha annan hjälp med ungen, ring Nordens Viltrehabilitering:
073 6428712
OBS: ge inte ungen mjölk med laktos! Kattjölksersättning eller Esbilac - valpersättning fungerar däremot jättebra

hur växer ekorrar??

Hej. Jag är i behov av en bild på en ekorre helst med nöt för att användas i en hemsida för en släktforskarförening. Får jag lov att anväda någon av dem som finns här eller har ni någon på lager som är ok och utan copyright

Hej Börje! Du kan få vårt tillstånd till att använda en av bilderna som finns på den här sidan under förutsättning att du anger källan till bilden samt att din hemsida inte bedrivs i kommersiellt bruk.

Kod du kan använda dig av till din hemsida:

Copyright <a href="http://www.bilderochfakta.se">bilderochfakta.se</a>

Hälsningar,

Tomas, bilderochfakta.se

 

Hej
Jag tänker bygga en ekorreholk, vilka mått ska den ha och hur stort hål ska det vara.

mvh
Ewa

Hej Ewa!

Jag såg att du var ute efter ritning på en holk. Någon holk har jag inte ritning till, men är du intresserad av en matare, så finns det här.

http://krukmakerskan.blogspot.com/2011/03/levande-tradgard.html

http://krukmakerskan.blogspot.com/2011/03/den-fungerar.html

Vänligen
//Linda

Hej! vi har 4-5 ekorrar boendes på vårat tak som vi håller på att renovera, vi undrar om dom gör några skador+ dom springer runt på taket och väggarna och sitter vid fågelbordet och äter några timmar på morgonen sen hör vi dom bara.

Marita

Hej!

Vi har hittat två stycken ekorre ungar, och vi tror de är mellan 5-6 veckor gamla eftersom de har börjat leka/klättra i buren. Vi undrar hur länge till vi ska behålla dem, hur länge till ska vi mata dem, och om vi ska släppa dem där vi hittade dem (vi hitta dem på vägen i en liten, liten skog) eller bara släppa dem i en skog i närheten av området vi bor. Vi är oroliga över ifall vi släpper dem i skogen här att de inte kommer överleva själva och ifall vi släpper dem på samma ställe så kanske de inte hittar sin mamma. Eller kanske vi kan lämna in dem till någon som kan ta hand om dem? Ett snabbt svar uppskattas!

Mvh
Ljubica

Jag och min kompis såg att en tjej i våran klass tog hem en baby ekorre på ca 4 veckor från våran skolskog hon antog att den var övergiven men min kompis och jag hittade mamman i boet. vad ska vi göra jag menar dom är väl vilda djur inte husdjur. ps är det inte olagligt att ta hem en ekorre utan rätt bara för att man tror nåt elr.och kan man få böter om man gör det för att jag och min kompis har försökt att övertala henne att lämna tillbaks den men hon vägrar hon säger att det är hennes bara för att hon hittade den så vi ringde till veterinären och dom sa att den måste lämnas inom 24 timmar exakt där man hittade den men hon absolut vägrar vad ska vi göra HJÄLP!!!!!

Hittade en död ekorre nergrävd i en blomsterkruka.
Krukan är ca. 20 cm i diameter
Ekorren var väl bibehållen förutom att päls var borttagen.
Pälsen låg också i krukan
Ekorren låg på ca 5-10 cm djup
Det är ingen människa som gjort det.
Något djur har dödat och grävt ner den i krukan.
Är det någon som har en aning om vilket djur som kan ha gjort detta och varför.

Det kan vara en hund.Den gillar att gräva ner ben så varför inte en ekorre.

Vi har en ekorre som kommer upp på våran altan och suger/tuggar på våra plädar men inte så dom går sönder. Varför beter den sig så????

Hej !
Jobbar på förskola och vi jobbar just nu med ekorrar.
Vi har sökt efter att barnen undrar hur deras bajs ser ut men inte lyckats få fram någon fakta.
Kan ni kanske hjälpa till med detta?

Mvh
Tina

Jag har sån tur att jag har haft ett par ekorrar som besöker min balkong, 3 tr upp, hela vintern! De klättrar på den putsade fasaden och letar efter mat som de ofta hittar efterom vi inte kan låta bli att lägga ut lite hasselnötter för att få titta på dem lite extra.
Eftersom de sitter där och äter så bajsar de också, små svarta pluttar, ca 3 mm i diameter, som man lätt kan förväxla med jordkulor skulle jag tro, om vi nu hade haft jord på balkongen vilket vi inte haft över vintern.
Tyvärr låg det en påkörd ekorre utanför på gatan häromdagen och det såg ut som vår ena besökare, men en har vi åtminstone kvar!

/N

våren är verkligen här - 12 mars - när ekorren återkommer efter vintern. Var har han varit? Undrade om han låg i ide, men läser i er bra-aa information att han bor i bon, gamla eller egengjorda. att det går att göra bo åt dem med stora ingångshål.Fint!

här äter han solrosfrön som pippi sprättat ner ut fågelmatningen. ibland på fågelbordet men vad gör det, han är väl också hungrig.

Värsta faran här är katter - låt ALDRIG katten äta en fångad/dödad ekorre, skäll ut katten och gräv ner ekorren. gråt lite. Andra värsta faran är trafiken. En trafikdödad förra sommaren. Här korsar dom en trafikerad väg för de bor på andra sidan vägen i skogen. Jag skulle hoppas dom flyttade hem till holkar på min gård, men dom är väl van att bo där dom bor./ hälsningar ett rikitgt ekorrfan...

Jag har en ekorre som är lite störande. Antingen så äter den lille rackaren upp mitt hus eller gnager på medhavda nötter. Mest troligt är att han har hittat alla svalbon som jag har under mitt tak.
Hur får jag bort denna busiga ekorre? Vill verkligen inte ha den under mitt tak.
Kan ekorrar äta av byggnadsmaterial, trä mm?

Jag har också besvär av ekorrar. De hoppar upp på taket utan att vi kan hindra det.
Vad kan de göra för skada uppe på ett tegeltak ? Och hur kan man hindra dem att komma upp ? Vi ringde vårt försäkringsbolag om detta, men eftersom ekorren är fridlyst så kunde de ej göra något åt detta problem.

Vad är problemet? De kan inte göra någon skada på tegel, det kan de inte gnaga på. Det år nog för trångt för att de skulle bygga bo. Gläd dig åt att ha djur på tomten. Mata dem gärna.

Sidor

Lägg till ny kommentar