Mara

Dolichotis patagonum
Fakta
Utbredning: 
Sydamerika, busköken
Kroppslängd: 
50-75 cm (+svans 4-5 cm)
Vikt: 
8-9 kilo
Livslängd: 
ca 15 år
Föda: 
gräs, örter
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Maran kan med sina långa bakben skutta upp till två meter. Utöver det springer maror väldigt snabbt. Man har uppskattat att maror kan springa i upp till 45 km/h. Utseendet påminner mycket om ett marsvin med haröron. Dess päls är brunaktig och vit på undersidan. Maran blir mellan 50-75 cm lång och kan väga mellan 8-9 kilo. Svansen är mellan 4-5 cm lång.

Föda

Maran är växtätare och äter främst gräs och örter.

Levnadssätt

Hanen följer ständigt efter honan för att skydda henne mot faror. Dyker andra hanar upp i närheten av henne är han snabb med att köra bort dem. Normalt lever marorna tillsammans hona och hane och träffar sällan andra maror. Det händer dock att maror ibland kan samlas i större grupper för att beta gräs eller dela på en lya i samband med att ungarna föds. Marorna lever i busköknar och grässlätter i Argentina.

Fortplantning och parning

Honan är brunstig två gånger om året och föder 1-3 ungar i varje kull. Ungarna kan redan efter en dag ge sig upp ur lyan och beta gräs på egen hand. Lyan används mest för att ge skydd åt ungarna och där stannar de i fyra månader. Genom att nosa på ungarna känner honan igen vilka som är hennes ungar. Andras ungar blir snabbt bortkörda om de försöker dia från henne.

Lägg till ny kommentar