Kamel


Kamelen kallas även för "tvåpucklig kamel" eller "baktrisk kamel". Vi har här valt att använda oss av namnet kamel.

Kännetecken

Kamelen är främst känd för sina två stora pucklar den har på ryggen. Pälsen är anpassad för klimat som sträcker sig mellan minus 30 grader till 50 grader varmt. För att klara de stora temperaturväxlingarna har kamelen en vinterpäls som är lång och tjock samt en sommarpäls som är så tunn att kamelen nästan ser naken ut. Kamelens päls varierar mellan ljust brun till mörkbrun. Fötterna har två stycken tår som kamelen kan sära på för att få bra grepp på den lösa sanden. Under tårna sitter det tjocka trampdynor som skyddar mot den på sommaren heta sanden. Kamelen kan stänga igen sina näsborrar vilket den gör när det blåser sandstormar. Ögonen skyddas då av de långa ögonfransarna. Kameler är passgångare, det vill säga att de flyttar bena på samma sida samtidigt.

Levnadssätt - Öknens överlevare

Många tror felaktigt att kamelens pucklar rymmer vatten. Men så är inte fallet. I sina två pucklar har kamelen fett för att kunna använda när det är ont om föda. Om kamelen skulle ha fettet jämt fördelat över hela kroppen skulle det påverka kamelens värmereglering. Kameler klarar av att vara utan vatten under långa perioder. Upp till en tredjedel av sin vikt kan kamelen förlora i vätska. Det går att jämföra med en människa som max klarar av att förlora 10-12 % i vätska under samma förutsättningar. När kamelen dricker kan den dricka över hundra liter i ett svep. Vattnet lagrar sedan kamelen i kroppens vävnader och inte i magen. På så sätt klarar en kamel som tar det lugnt att vara utan vätskepåfyllnad i upp till ett halvår. Tack vare att kroppstemperaturen hela tiden justeras efter omgivningen förlorar inte kamelen särskilt mycket vätska. Under natten sjunker kamelens kroppstemperatur till 34 grader för att under dagen stiga upp till 40 grader igen. Dessutom har kamelen väldigt tjocka blodkärl vilket hindrar den från att svettas bort onödigt mycket vatten när det är som varmast. Kamelen är ett flockdjur som lever i små grupper på maximalt 15-20 individer. Gruppen består vanligtvis av en fullvuxen hanne och hans honor samt deras ungar. Många hannar strövar ofta runt ensamma.

Utbredning

Kamelens ursprungliga område är i Centralasien. Idag finns tama kameler över stora delar av hela Asien. Vilda kameler har bara observerats i Taklimakanöknen, nära sjön Lop Nor (båda i den kinesiska provinsen Xinjiang) och slutligen även i Gobiöknen.

Föda

Under sommarperioderna rör sig kamelerna gärna mot dalar där det finns rikligt med föda som gräs, snår och buskar. För att sedan när vintern närmar sig söka sig bort mot oaser. Kamelens mun och matsmältning är anpassad för att tåla de växter öknen erbjuder. Oavsett om växterna har taggar eller höga saltnivåer klarar kamelen av att ha dem som föda. Matsmältning är oerhört effektiv på att utvinna vatten ur det kamelen äter. Även från växter som sedan länge torkat i solen klarar kamelen av att utvinna den lilla näring som kan finnas kvar. Kamelen klarar även av att dricka både bräckt och saltvatten. Till skillnad från de äkta idisslarna består kamelen mage av tre avdelningar: vom, nätmage och löpmage. (Kamelerna saknar alltså bladmagen som är den fjärde magen äkta idisslare har). Även om kamelen är idisslare är det idag bevisat att förmågan att idissla har utvecklats parallellt med idisslarna.

Fortplantning och parning

Under parningen sjunker honan ner på buken, vilket inte sker hos något annat hovdjur men däremot är vanligt bland kattdjuren. Kamelen är dräktig i 13 månader och föder därefter en unge. Själva födseln kan pågå i flera timmar och vara väldigt krävande. Ungen kan därefter redan efter några minuter ta sina första kliv. Digivningen pågår därefter i ungefär ett års tid. Ungarna stannar hos honan tills nästa parningssäsong påbörjas.

Hot mot kamel

Människans tjuvjakt av den vilda kamelen är det främsta hotet. Idag bedöms det inte finnas mer än 1 000 vilda kameler. Kamelen används i tamt tillstånd som packdjur i otillgängliga områden.

Kamel Camelus bactrianus
Utbredning Gobiöknen i Asien
Vikt 450-650 kilo
Livslängd 25-35 år
Föda Blad och gräs

Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2009-04-27 17:37:00, av Anonym

det där är en bra sida...

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2009-05-24 16:58:00, av Lisa G

Föda för kamel Kamelen är växtätare och lever främst av gräs. Kamelen är en idisslare.Den äter frukter, kvistar och löv från buskar och träd. De äter bland annat gräs, men i allmänhet inte så mycket att den tar födan från de andra husdjuren. Kamelen klarar sig bra i områden med magert bete och kan äta en mängd olika slags växter, varv många inte lämpar sig som foder åt andra husdjur. I vissa torrområden växer det buskar som innehåller mycket salt. Kamelen kan äta dessa buskar, som inga andra djur tål att äta. Kamelen behöver mycket salt för att må bra. Det skaffar den sig genom att äta de saltiga buskarna, men genom att dricka havsvatten också. Alltså saltvatten. När kamelerna betar sprider de sig här och där och äter inte rent på all växtlighet på samma sätt som de andra djuren. alltså kamelen lever inte främstav gräs. MVH/Lisa G

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2009-05-26 00:24:00, av Tomas

Tack för det tillägget Lisa. :) Du har helt rätt i det du skriver och vi har nu sett över texten tillhörande kamel.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2009-08-03 10:39:00, av amanda.A

Detta är en väldigt bra hemsida! Jag hade tänkt att gå ut & leta efter rådjur/älg med hunden, och nu vet jag exakt vart jag ska gå! Vi har ett perfekt kalhygge här i närheten :) hittade MASSVISA spår igår! ha de bra, <3

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2009-11-24 17:08:00, av elias

detta var en bra sida med en massa perfekt och nödvändig fakta!

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2010-01-24 00:24:00, av Ingrid

en fantastiskt informativ sida om kameler och om dromedarer. Dessutom en fantastisk kommentar om kamelernas föda - det är ju en viktig anledning till att den är så värdefull bland nomader som ofta har även får och getter.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2010-05-15 00:35:00, av Gäst

sjuukt bra sida! kameler är fan hårdrock =) ska nog skaffa mig en kamel så slipper jag köpa bensin till gräsklipparen samtidigt som jag kan sälja bilen och ta kamelen till jobbet ! keep up the gooood work med den braaiga sidan

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-01-18 19:17:00, av Gästen

bra hemsida. jag hag har lärt mig mycket om kameler

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-02 08:21:00, av Gäst

dålig hemsida det står inte ens hur stor en kamel blir

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-19 13:49:00, av Gäst

det gör de visst!

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-11-14 18:02:00, av gäst

det står kamelen kan bli 25-35 år gammal okej

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-11-23 13:48:00, av steffen

det står visst hur lång den är men det står i en liten rutta på högra sidan:P

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-11-25 21:54:00, av Bästa Människan...

Denna hemsidan var jätte-bra, tycker jag. Heja Kamelen! Woohooo! :) Tack för hjälpen till denna sida, hade en uppgift om kamelen tog lite fakta här ifrån. Tacktack.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2013-01-22 18:40:00, av Gäst

äntligen har man hittat en bra hemsida

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2013-01-22 19:22:00, av Gäst

var står det vad dem äter ??

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2013-02-07 20:05:00, av Gäst

I faktarutan i hörnet.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2015-04-14 13:21:00, av lol

de är växtätare och äter saltabuskar och dricker havs vatten för att må bra

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2013-02-07 20:04:00, av Gäst

Jag fick i läxa att leta fakta om ett valfritt djur.Jag letade på lite hemsidor på internet. Den ena hemsidan behövde man betala för att se fakta, sen den andra sidan kändes inte som en lika pålitlig källa. Sökte på "kamel" på google, då såg jag att hemsidan "http://www.bilderochfakta.se" hade information. Trodde först att det bara var massa bilder på kamelen. När jag sen såg att det fanns supermycket fakta blev jag jätteglad. En rekommendation! Hälsningar A

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2013-02-25 00:36:00, av GästAnki

Vad kallas Kamelens avkomma? Föl?

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2013-11-19 14:23:00, av Anonym

Vem är du?

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2015-04-01 08:58:00, av kan jag få veta...

vems fiende är kamelens?

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2020-03-16 12:28:00, av Anonym

Sidan är bra! man hittar jätte bra fakta om olika djur!

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Bilder och fakta