Asiatiskt lejon

Panthera leo persica
Fakta
Utbredning: 
nationalparken Gir Forest i Indien
Kroppslängd: 
ca 275 cm
Mankhöjd: 
ca 90 cm
Vikt: 
160-190 kilo (hane), 110-120 kilo (hona)
Livslängd: 
17-18 år
Föda: 
sambar- och chitalhjortar, men även tamboskap
Kattböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Det asiatiska lejonet har till skillnad från sin afrikanske kusin en mindre man. Svanstofsen och den hårtofs som sitter på lejonets armbåge är däremot större och mer utvecklade. Under magen, längs med hela buken, hänger det på de asiatiska lejonen en tio centimeter stor skinnflik. Pälsen är beige eller sandfärgad. Lejonhanen väger upp till 190 kilo medan honan väger cirka 120 kilo.

Levnadssätt

På samma sätt som de afrikanska lejonen är det honorna som ansvarar för jakten. Hanarna deltar enbart i undantagsfall. De asiatiska lejonen lever ofta i små flockar med en hane och några honor och deras ungar. Deras naturliga biotop är i torr lövskog med teak och akacia som de vanligaste trädslagen.

Utbredning

Det asiatiska lejonet finns idag enbart i Girskogen som ligger i en nationalpark i Indien. Populationen består idag av cirka 300 individer.

Föda

Det asiatiska lejonets främsta byten är sambar- och chitarhjortar. Men även tamboskap kan tas som byte vilket ställer till med problem för lokalbefolkningen. Asiatiska lejonen äter vid behov även as.

Fortplantning och parning

Efter parning är honan dräktig mellan 110-114 dygn och föder därefter 1-5 ungar. Vanligtvis består en kull av 2-3 ungar. Ungarna diar från mamman under de första sex månaderna och stannar därefter hos henne under två år.

Hot

För två tusen år sedan fanns det asiatiska lejonet från norra Grekland till norra Indien. Men jakt och skogsskövling gjorde att lejonen snabbt utrotades i Grekland. Även i Indien ansattes det asiatiska lejonet hårt och vid början av 1900-talet fanns det bara ett tiotal lejon kvar. I samband med det fridlystes lejonen i Girskogen i Indien som nu är en nationalpark. På grund av att det finns så pass få asiatiska lejon hotas arten av inavel. Genom samarbeten mellan djurparker görs försök att säkerhetsställa artens överlevnad men i dagsläget är det väldigt ovist om det kommer lyckas.

Kommentarer

bra fakta

jätte bra fakta

dålig fakta :S

Vilken knäppis som skriver att detta är dålig fakta man lärde ju sig mycket om lejonet

eru dum elr vadå?

e du sjuk eller det e bra fakta

tack för faktan

Det var jättebra! :D

mycket bra fakta:)

bra fakta

Är till stor hjälp för mitt skolarbete...

Braaaa fakta asso Taaack för faktan:D<3

väldigt bra för våran skoluppgift, men jag skulle gärna vilja veta om ljeonens organ också :)

Bra fakta hjälpte mig mycket med mitt projekt.
När jag läste detta blev jag så ledsen att det finns så få lejon i världen och att dem kanske inte klara sig men jag blev glad för att de finns människor som tänker på detta och försöker hjälpa detta vackra djur.

verkar jobbigt att läsa -.-

Detta är jättebra fakta vill dock påpeka människans lathet du som skrev första kommentaren orkar du verkligen inte läsa? slappt!

Hejsan jag tycker att faktan är super bra men jag tycker synd om Lejonen som dör.Det är svårt att läsa jag älskar djur

Hej hanna! Mitt School Soft har gått och blivit lite crazy!

Toppenfakta jag hade glömt att det fanns lejon i Asien taxk för bra info

hur har skrivaren fått faktan ifrån jag skulle vilja veta varför personen skrev det och om det är sant det personen skrivit

Den var jättebra!

Lägg till ny kommentar