Sandkatt

Felis margarita
Fakta
Utbredning: 
Afrika
Kroppslängd: 
39-52 cm
Vikt: 
2-3,5 kilo
Livslängd: 
13 år
Föda: 
mindre däggdjur, fåglar, reptiler och insekter
Kattböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Genom sin tjocka päls och stora öron klarar sandkatten av både öknens hetta och kyla bra. Något som är ovanligt bland kattdjuren är att sandkatten har päls även under trampdynorna. Det för att den obehindrat ska kunna röra sig framåt på den heta och kalla sanden. Pälsen är sandfärgad och gör att sandkatten kamouflerar sig väl. Ögonfransarna är långa och skyddar ögonen när det blåser i öknen. För att tillhöra kattdjuren är dess klor inte särskilt vassa.

Levnadssätt

Sandkatten är ett nattdjur. För att spara energi under dagarnas varma perioder ligger gärna sandkatten och vilar i någon självgrävd håla, under buskar eller i klippskrevor. För att tillhöra kattdjuren är sandkatterna inte särskilt bra på att vare sig hoppa eller klättra. Vattenbehovet täcks till större delen av de byten sandkatten fångar vilket gör att den inte söker sig till vatten särskilt ofta. Om en sandkatt träffas av ljus under natten blundar den automatiskt. Detta har gjort att sandkatten är väldigt svår att se under natten då ögonen inte ger några reflexer. Sandkatter håller sig till revir som varierar mellan 15 till 20 kvadratkilometer. Ofta så överlappar flera sandkatters revir varandra och strider kan ibland uppstå till följd av det.

Utbredning

Sandkatten lever i Saharas utkanter i Afrika.

Föda

Sandkatten jagar om natten, främst mindre bytesdjur som gnagare, fåglar, reptiler, insekter och spindlar. Den tar även om den får chansen höns och kycklingar från bondgårdar.

Fortplantning och parning

Inför parningen skäller sandkatten som en hund för att locka till sig andra sandkatter. Honan är efter parningen dräktig mellan 59-63 dygn och föder därefter en kull bestående av 2-4 ungar. Ungarna väger vid födseln mellan 40-50 gram och är blinda. Ögonen öppnar de efter två veckor och klarar efter tre veckor av att ta mindre upptäcktsfärder. De diar från honan under de första fem veckorna och klarar därefter av att äta fast föda. Ungarna stannar hos mamman tills de är mellan 6-8 månader gamla. Under den tiden får de lära sig hur man jagar. Därefter lämnar de mamman för att klara sig själva. Könsmogen ålder uppnår de mellan 9-13 månaders ålder.

Hot

Största hotet mot sandkatten är människan som jagar den för dess päls skull. Jakt bedrivs även för att få bort den från bondgårdarnas hönsfarmar. Sandkattens bytesdjurs habitat påverkas mycket av människan vilket ger att färre byten för sandkatten och med det en mindre population. Inom islam finns berättelser där sandkatten är följeslagare till Muhammed och hand dotter vilket gjort att sandkatten inte jagas inom dessa kulturer. Naturliga fiender är schakaler, ugglor och ormar.

Kommentarer

jag gillar texten men mer och större vare bra men det var väldigt bra ändå.

viken gulig

jag gillar den här sidan

Jag älskar Sandkatten.

SANDKATTER ÄR HELT SJUKT SÖTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

Så söta!!!!!!!! <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

Såååå söta

så jävla sött

Lägg till ny kommentar