Sumatratiger

Panthera tigris sumatrae
Fakta
Utbredning: 
ön Sumatra i Indonesien
Kroppslängd: 
270-310 cm
Mankhöjd: 
90 cm
Vikt: 
100-140 kilo (hane), 75-110 kilo (hona)
Livslängd: 
15-20 år
Föda: 
större och mindre däggdjur, fåglar
Kattböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Ett tydligt kännetecken för sumatratigern är att den har de tunnaste ränderna av alla tigrar. Ränderna är helt unika och det finns inte två sumatratigrar som har identiska ränder. Pälsen är gulbeige och buken vit. Hanarna har ofta kraftigare skägg och man jämfört med andra tigrar.

Levnadssätt

Sumatratigern är en duktig simmare och drar sig inte för vatten. Det finns rapporter om sumatratigrar som har simmat över 50 kilometer i ett sträck.

Utbredning

Sumatratigern lever idag enbart på ön Sumatra i Indonesien. Den trivs i skogsområden där den lätt smälter in med sin omgivning.

Föda

Jakten bedrivs i gryning och skymning. Vanlig föda för sumatratigern är hjortar, vilda grisar, apor, krokodiler, fisk och andra större och mindre däggdjur. Sumatratigern är känd för att driva sina byten ut i vattnet där den sedan lättare kan få övertag på dem.

Fortplantning och parning

Sumatratigern är brunstig under sju dagar. Efter parning är honan dräktig i 103-110 dygn och föder därefter 2-4 stycken ungar. Ungarna stannar hos mamman tills de uppnått två års ålder då det lämnar henne för att klara sig på egen hand. Vanligtvis överlever inte en tredjedel av alla ungar sitt första levnadsår på grund av bränder, översvämningar, andra djur eller människor.

Hot

Det beräknas enbart finnas 400-500 sumatratigrar kvar. Största hotet är från människan som jagar dem samt förstör deras habitat. Mellan åren 1998-2000 rapporterades 66 tigrar blivit skjutna i sitt reservat av tjuvjägare vilket motsvarade cirka 20 % av den totala populationen.

Kommentarer

Okey?

as bra till vårt projekt

Kan du inte skriva lite om geparder och servaler också? det är med kattdjur!

Här kommer 2 kattdjur du inte har skrivit om: Gepard och Serval

Lägg till ny kommentar