Whiskyn kommer från ön Islay i Skottland och har anor ända tillbaka till 1779 då destilleriet Bowmore grundades. Bowmore är in i själen en skotsk whisky även om destilleriet ägs av japanska Suntory sedan 1994.
I den lilla orten Bowmore genomförs hela proceduren med tillverkning av whiskyn – från mältning till destillering. Specialiteten är maltwhiskyn som får en härlig medeltorvig smak av både apelsin, choklad, torkad lavendel och ljungfylld rök.
För någon som vill prova en fin torvig whisky för första gången är Bowmore ett bra val.
Färg: Ljust guld
Doft: Lockande, parfymerad och rökig. Lätta inslag av apelsin, en gnutta kaffe, kitt, mycket malt
Kropp: Medium
Smak: Rund och mjuk, halvvägs torkar den då de torvade inslagen (jute och rök) tar över, därefter följer parmavioler, rosor och slutligen melon
Eftersmak: Nöt och doftande rök. Rökt sill med smör
Sponsrade länkar:Smakguiden är hämtad från "Bonniers stora bok om Whisky", skriven av Michael Jackson.