Mitt emot fästningen Dunyvaig Castle på skotska ön Islay finns Lagavulin. Enligt sägnen så är det på detta fort som lord Jakob IV år 1493 ska ha tagit sin första sup. Hur vida det stämmer eller inte lämnar vi osagt.
Lagavulin grundades 1816 då tio stycken hembrännare på orten slog ihop sig och började bränna lagligt. Detta blev starten till Islays mest komplexa malt som givit smak åt Lagavulin.
När Lagavulin under 1990-talet blev populär visade det sig att lagren inte kunde möta efterfrågan som uppstod. Som whisky gör sig Lagavulin bäst vid 16 års ålder och när efterfrågan kom hade destilleriet 16 år tidigare enbart haft produktion under två dagar i veckan. Under flera år var det därför brist av 16-årig Lagavulin.
Först år 2006 kunde destilleriet gå ut med att man hade lager som motsvarade efterfrågan och passade då även på att släppa en 12-årig cask strength som bevis på det.
Färg: Mörkbärnsten/brons.
Doft: Rik, aromatisk och sammansatt med krutrök/fyrverkerier, rep, kokta plommon och kladdig kolapudding. Cigarrök, lapsang souchong-te.
Kropp: Fyllig.
Smak: Mycket sammansatt. Torkad tång, parfymerad rök.
Eftersmak: Mycket lång. Rök, te som fått dra för länge.
Sponsrade länkar:Smakguiden är hämtad från "Bonniers stora bok om Whisky", skriven av Michael Jackson.