Amurleopard

Panthera pardus orientalis
Fakta
Utbredning: 
sydöstra Ryssland och Amurens flodområden i Kina
Kroppslängd: 
95-167 cm
Vikt: 
30-80 kg
Livslängd: 
ca 23 år
Föda: 
från skaldjur till hjortdjur
Kattböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Jämfört med andra leoparder är amurleoparden större och har tätare päls på grund av att den lever i kyliga klimatområden. Dess fläckar är större och sitter längre från varandra samtidigt som pälsstråna är längre. Amurleoparder är väldigt smidiga, och det är bevittnat att den kan hoppa upp till sex meter horisontellt och tre meter rakt upp i luften från stillastående.

Föda

Amurleoparden är en opportunist vilket betyder att den livnär sig på allt som den kommer över, från skalbaggar till större hjortdjur. Vanligaste bytet är dock sikahjort och rådjur. Efter att bytet blivit fält tar gärna leoparden bytet med sig upp i träden där den får äta i fred.

Levnadssätt, parning och fortplantning

Precis som de flesta kattdjur är amurleoparden ett ensamlevande djur. Andra amurleoparder träffar den i regel bara vid parningen. Vid tre års ålder är den könsmogen och honan får därefter 1-6 ungar i varje kull. Ungarna öppnar ögonen efter cirka 10 dagar och diar från mamman i ungefär tre månader. Därefter stannar ungarna med sin mamma upp till två års ålder då de lämnar henne och börjar söka sig till ett eget revir.

Hot

Amurleoparden är mycket utrotningshotad dels på grund av jakt men även skogsbränder och skogsskövling som minskar ner leopardens naturliga levnadsområden. I dagsläget finns mindre än 100 amurleoparder i vilt tillstånd.

Kommentarer

Det är ingen amur leopard som hoppar det skulle vara häftigt om ni skaffade en amur leopard spm hoppar med öppen mun och med skog i back grunden. hejdå hoppas ni gör det

Just nu har vi lite ont om bilder där amurleoparden hoppar med öppen mun och skogen i bakgrunden. Men jag lovar, den dagen vi lyckas fotografera en sådan bild så lägger vi upp den här ;)

Hej!
Vill bara säga att jag tycker ni har väldigt fina bilder. :)

/Lisa

Hej
Ville bara säga att det bara finns 30 amurleoparder kvar i det vilda!!!!!

Lägg till ny kommentar