Glöggrecept


Att göra glögg behöver inte vara svårt. Däremot tar det lång tid. För att glöggen ska bli helt klar måste den stå och jäsa i minst tre veckor. Om du vill göra din egen glögg rekommenderar vi att du börjar redan i oktober/november för att hinna bli klar till första advent.

Gör gärna en stor omgång glögg då den utan problem kan förvaras i flera år.

Ingredienser för egen glöggtillverkning (ca 5 liter)

  • 5 liter svagdricka
  • 50 g vanlig jäst
  • 2,5 kg socker
  • 1 påse kardemummakärnor
  • 1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
  • 1 påse hel kryddnejlika
  • 500 g russin
  • 1 kanelstång
  • 5 skalade och skivade råa potatisar
  • Se till att ha tillgång till en ren 10 liters-hink
  • Flera rena glasflaskor för att förvara glöggen i

Tillredning av glöggen

  • Blanda alla ingredienserna i hinken
  • Täck över hinken med plastfolie
  • Gör små hål i plastfolien
  • Låt blandningen stå 3-6 veckor
  • Tappa upp glöggen i glasflaskorna (se till att inte få med den grumliga bottensatsen)
  • Glöggen går bra att lagra i några år utan problem, märk upp dina flaskor med produktionsåret

Skriv en kommentar

Bilder och fakta