Att göra glögg behöver inte vara svårt. Däremot tar det lång tid. För att glöggen ska bli helt klar måste den stå och jäsa i minst tre veckor. Om du vill göra din egen glögg rekommenderar vi att du börjar redan i oktober/november för att hinna bli klar till första advent.
Gör gärna en stor omgång glögg då den utan problem kan förvaras i flera år.
Ingredienser för egen glöggtillverkning (ca 5 liter)
- 5 liter svagdricka
- 50 g vanlig jäst
- 2,5 kg socker
- 1 påse kardemummakärnor
- 1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
- 1 påse hel kryddnejlika
- 500 g russin
- 1 kanelstång
- 5 skalade och skivade råa potatisar
- Se till att ha tillgång till en ren 10 liters-hink
- Flera rena glasflaskor för att förvara glöggen i
Tillredning av glöggen
- Blanda alla ingredienserna i hinken
- Täck över hinken med plastfolie
- Gör små hål i plastfolien
- Låt blandningen stå 3-6 veckor
- Tappa upp glöggen i glasflaskorna (se till att inte få med den grumliga bottensatsen)
- Glöggen går bra att lagra i några år utan problem, märk upp dina flaskor med produktionsåret