Ren

Rangifer tarandus
Fakta
Utbredning: 
vilda renar finns över norra halvklotets tundraområden i Nordamerika, Europa och Asien
Kroppslängd: 
180 cm
Mankhöjd: 
100 cm
Vikt: 
110 kilo (hane), 70 kilo (hona)
Livslängd: 
15-20 år
Föda: 
renlav, bärris
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Bland samer har renen andra namn, sarv (hane), vaja (hona) och härk (kastrerad hane). I Nordamerika går renen även under namnet Caribou.

Kännetecken

Av alla hjortdjur är det bara renen som både honan och hanen har horn. Hanens horn är däremot dubbelt så stora som honans. Hornen fälls därefter varje år och nya växer därefter fram, fällningen äger vanligtvis rum mellan december-januari för tjurarna och under våren för honorna. En dräktig hona fäller hornen direkt efter kalvens födelse. Renen är utvecklad för ett arktiskt klimat. Den är liten och har korta ben, dess öron är små och svansen kort och platt. Tack vare det tappar inte renen kroppsvärme i onödan. Pälsen är även den anpassad för det kalla klimatet genom att pälsstråna låser sig fast i varandra tätt emot kroppen. Längst in mot skinnet lämnas ett litet luftskick som isolerar bra mot kyla. Renens täta päls gör att vatten rinner av den så bra att den knappt blir våt efter den simmat. Vid djup snö kan renen spreta ut med klövarna för att på så sätt lättare röra sig framåt över snön.

Föda

Den viktigaste födan för renen är lavar. Under vintertiden kan renen sparka fram markväxande lavar under snön samt äta trädens hänglavar. Sommartid äter renen även gräs, örter, löv och svampar.

Fortplantning och parning

Parningen äger vanligtvis rum under september-oktober. Honan föder därefter en kalv efter åtta månaders dräktighet under maj-juni. Kalven stannar sedan hos honan och diar från henne fram till september-oktober.

Uppfödning

Renen är grunden i samekulturen. Under hösten samlas renarna in för att slaktas och märkas. Yngre djur fångas in med lasso och blir märka i örat. Det för att ägarna ska kunna urskilja vilka renar som är sina när det sedan är dags för hjorden att gå vidare mot vinterbetet i skogen. Renen är som tamdjur väldigt bra att föda upp i och med att princip allt går att använda från den. Vid slakt tas följande tillvara på:

  • Horn till slöjd
  • Blod
  • Ben till slöjd
  • Senor för sömnad
  • Skinn och läder
  • Dragren
  • Klövjeren
  • Kött och talg
  • Benmärg
  • Mjölk och ost
  • Magar till behållare

Som levande ger dessutom renen både mjölk och är utmärkt som packdjur.

Hot

På grund av jakt har vildrenen minskat betydligt i stora områden och finns nu i Norden enbart i norska Hardangervidda i vilt tillstånd.

Kommentarer

Varifrån kommer renen? hur har den blivit utveklad? har man mosta avla renen för att den ska se ut som den gö nu? finns det olika raser? jag har en upplemnings uppgift för skol arbete så kan ni/du vara så snälla att svara på dom här frågorna.

När fejar sarv respektive vaja basthuden på sina horn? Antar att sarven fejar i samband med brunsten på hösten, men när fejar vajorna?

Tacksam för svar :)

Hej!

Du kanske redan har hittat den här sidan. Här har du svaret :)http://www.samer.se/1238

Lägg till ny kommentar