Borgporten


Under en promenad i Lübeck är det värt att gå bort till borgporten. Även om det numera går en bilväg rakt genom porten så går det att fånga en bra känsla över hur det sett ut i Lübeck för många hundra år sedan. Ställ er på insidan så får ni även med de gamla byggnaderna som finns längs med vägen.

Tips från oss på Bilder och fakta

Stadsporten byggdes ursprungligen under 1200-talet men har därefter varit med om flera på- och ombyggnader. Muren och dess torn är byggda i svart och rött tegel som sattes dit under den sena medeltiden. Som besökare i Lübeck är stadsporten en trevlig sevärdhet. Även om bilar numera kör genom den gamla porten så vittnar den ändå om sin en gång storhet.

Borgkloster

År 1229 grundades Borgklostret i Lübeck som blev Nordtysklands mest betydelsefulla medeltida klosteranläggning. Klostret har därefter används både som fattighus under 1800-talet och rannsakningsfängelse. Under nationalsocialismens Tyskland blev Borgklostret en häktningsplats för judar och motståndskämpare.

Numera är Borgklostret ett kulturcentrum för staden Lübeck. Inne i det restaurerade Dominikanerkloster finns flera intressanta väggmålningar och möjlighet finns även att besöka de gamla domstolsbyggnader samt tillhörande rannsakningsfängelser från 1800-talet.

Öppettider för Borgkloster

April - september kl. 10.00-17.00
Oktober - mars kl. 10.00-16.00
(Måndagar stängt, varje första torsdag i månaden öppet till kl. 21.00)

Sponsrade länkar:

Boka en privat guidad tur i Lübeck


Skriv en kommentar

Bilder och fakta