Stad och hamn


Lübeck är en gammal Hansanstad och det märks. Väldigt många av de gamla byggnaderna du går förbi har bilder på gamla koggar som var den vanliga båten för handeln över Östersjön. När vi var i Lübeck hade det nästan hunnit bli höst. Som tur var hade vi bra väder vilket gjorde att vi kunde passa på och njuta av uteserveringarna nere vid vattnet. Soliga dagar är Lübeck en mycket trevlig stad att bara strosa runt i och ta en öl eller fika på någon av alla de uteserveringar som finns.

Tips från oss på Bilder och fakta

Lübeck grundades år 1143 och var Tysklands första stad vid Östersjön. Därefter har Lübeck varit en handelsstad sedan länge med förbindelser både till Gotland och till Novograd, två andra stora handelsplatser under den tiden. Som stad har Lübeck varit förebild för flera andra städer som bildats därefter. Wismar, Rostock, Stralsund, Greifswald, Stettin, Danzig, Elbing, Köningsberg, Riga, Reval och Dorpat är alla städer som har grundats efter samma upplägg som Lübeck.

För Hansan blev Lübeck den viktigaste handelsstaden. Hansan var ett handelsförbund som enbart utövade handel. Förbundet hade varken tillgång till militär eller direkt politisk makt men kunde genom sitt starka handelsförbund ofta göra påtryckningar både politiskt och militärt. Genom förbunden hade Hansan kontakter från Orienten till Venedig och långt in i Ryssland.

Främsta transportmedlen under hansaförbundet var koggen som lämpade sig bra för transporter över Östersjön. År 1329 försäkrar sig Lübeckarna den viktiga handeln med Östersjön genom att köpa Travemünde för 1060 Lübska Mark. Idag är platsen en av de mest traditionsrika havsbadorter och även en stor färjehamn.

Sponsrade länkar:

Boka en privat guidad tur i Lübeck


Skriv en kommentar

Bilder och fakta