Japansk makak


Kännetecken

Den japanska makaken är den nordligaste levande primaten (bortsett från människan). Pälsen är brun-grå och ansiktet har en röd färg. Svansen är förhållandevis kort och är normalt enbart 10 cm lång. Längden är vanligtvis mellan 79-95 cm och vikten för hanen är cirka 10-14 kilo medan honan väger runt fem kilo.

Föda

Den trivs bra i skogar och finns både i subtropiska och subalpiska samt löv- och barrskogar. I skogarna livnär den sig på frön, rötter, knoppar, frukter, ryggradslösa djur, bär, löv, fågelägg, svamp och bark. Den japanska makaken är det enda djuret, förutom människan, som gör rent sin mat innan de äter den. Tester gjorda av forskare där jordig sötpotatis har lagts ut till makakerna visar att makakerna tar med sig potatisarna till ett vattendrag för att tvätta rent dem innan de äter dem.

Social rang

Grupperna består vanligtvis mellan 20-100 individer där den övervägande delen är honor. I regel är fördelningen 3:1 till förmån för honorna. Rangordningen bland honorna är tydlig och deras avkommor ärver även honans rang.

Fortplantning och parning

Under parningssäsongen har honorna ofta sex med flera olika manliga makaker men i regel är det bara en tredjedel av gångerna som leder till utlösning. De japanska makakerna har sex året runt men graviditeter inträffar enbart under parningssäsongen. Honan är dräktig i 173 dagar och får vanligtvis bara en unge som väger cirka 500 gram vid födseln. Sex mellan samkönade makaker är inte ovanligt men varierar mellan de olika grupperna.

Japansk makak — en spaälskare

Något den japanska makaken blivit känd för är att den under vintertid gärna spenderar mycket tid i uppvärmda vulkaniska källorna som finns uppe i bergen.

Japansk makak Macaca fuscata
Utbredning Bergsområden i Japan, Honshu
Kroppslängd 79-95 cm (+svans 10 cm)
Vikt 10-14 kilo (hane), 5 kilo (hona)
Livslängd ca 30 år
Föda Frön, rötter, knoppar, frukt, ryggradslösa djur, bär, fågelägg, svamp och bark

Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2009-03-25 21:32:00, av aaddds

Det är fel fritt tror jag

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2009-03-28 01:45:00, av Tomas

Låter bra det ;)

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-01-02 13:08:00, av Gäst

tvättbjörnar tvättar sin mat. därav namnet.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-01-22 18:47:00, av Susan

Bra skrivet! :D

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Bilder och fakta