Kattalemur


Kännetecken

En av världens mest kända halvapor är kattalemuren/ringsvansmakin. Trots de två olika namnet är det samma djur som benämns. Namnet kattalemur kommer från att deras läte påminner mycket om kattens. Namnet ringsvansmakin syftar på deras svart- och vitrandiga svansar. Vi har valt att hålla oss till namnet kattalemur i fortsättningen av texten. Färgen på kattalemurernas päls är antingen grå eller brun, magen tillsammans med ansiktet och öronen är vitt. Runt ögonen har de nästan svarta ringar. Kattalemuren tycker mycket om att stå i solen och sola.

Föda

Av halvapor är det kattalemuren som tillbringar mest tid av alla på marken, men de har inga problem med att klättra upp bland träden för att till exempel nå föda som frukter. Större delen av deras föda består av frukter (cirka 70 %) och resterande del är växter och blad (cirka 30 %).

Hierarki och social rang

Social rang är viktigt inom gruppen och kattalemuren är även en av de få lemurarter som håller revir. De håller sig hela tiden inom sitt revirs gränser och vandrar väldigt sällan utanför det. Reviren markeras ut genom de doftkörtlar som sitter på kroppen. Till skillnad från många andra djurarter är det honorna som har högst rang. I strid, vilket är kattalemurens sätt att rangordna varandra, är det oftast honorna som vinner och därmed får högst rang.

Fortplantning och parning

När kattalemurerna blivit omkring ett och halvt år gamla är de könsmogna och parar sig i regel nu för första gången. Honan är därefter dräktig i cirka fyra och en halv månad. Tvillingfödslar är sällsynta men förekommer. Mamman ansvarar för ungen och bär med den under de två första veckorna. Ungarna diar sedan från mamman i cirka tre månader innan de börjar klara sig själva. Oftast är det honorna som tar hand om ungarna men även hannar som har högre rang kan få hjälpa till.

Kattalemur Lemur catta
Utbredning Sydvästra Madagaskar
Kroppslängd 50 cm
Vikt 2-2,4 kg
Livslängd 25-30 år
Föda Frukter, löv, blad

Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2009-02-28 15:39:00, av lemurtjejen

Jag tycker att faktan var jättebra! Vi håller på och jobbar med djur i skolan och jag jobbar med lemurer!<3 Men jag gav en fyra för att jag tycker att det borde stå lite mer om tex. deras bon, förekomst mm. Coolt att va först! iallafall tror jag det! XD<33

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2009-12-02 00:24:00, av Daniel Fagerström

Grymm text, hjälpte alot!

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2010-11-08 10:36:00, av Arta och Donika

bra text men jag tycker att ni ska skriva mer kattalemur för vi jobbar med den

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-07 19:43:00, av lemuren_Enya sö...

bra

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2011-09-16 17:47:00, av Sofia lindahl Gäst

Jag skriver om kattalemur på mitt jobb men även i en bok. Jag tycker att det här är härlig men även en kul fakta, men jag tycker inte som ni att det ska stå mer om vad dom bor det tycker jag inte. Det är en bra men en rolig och en härlig text.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2011-11-23 13:03:00, av Gäst

awsome nice

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2014-03-18 14:13:00, av Blash wonderstone

En bra text!

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2016-04-25 23:41:00, av mobin

vem är det som har skrivet denna text dvs vem är författaren?

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2020-11-04 14:43:00, av Abrakadabra

Använde faktan och skrev i skolan om djur bra fakta den får 5/5

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Bilder och fakta