Schimpans


Kännetecken

Schimpanser tillhör de fåtal däggdjur som tillverkar och använder sig av verktyg. Till exempel skalar gärna schimpanser en pinne för att sedan stoppa ner den i ett termitbo. När termiterna klättrar uppför pinnen kan schimpansen på så sätt lätt sitta och slicka i sig dem. Ett annat exempel som sett är schimpanser som vässar pinnar med tänderna för att sedan stöta ner pinnarna i hålor i träd i hopp om att spetsa något mindre däggdjur (till exempel små apor) som gömt dig där för att vila. Precis som vi människor så skrattar även schimpanser. Schimpansens skratt låter däremot annorlunda och är mer ett stötigt flämtande. Schimpanser sitter ofta och plockar bort smuts och mjäll ur pälsen på varandra. Det är ett sätt att umgås och stärker de sociala banden mellan schimpanser.

Hierarkin

Schimpansen är ett flockdjur och lever i grupper mellan 4-40 individer. Flockens storlek ändras kontinuerligt då mindre grupper i den plötsligt kan ge sig iväg på egna upptäcktsfärder. Hierarkin inom gruppen är viktig och leds av en ensam hanne, det händer att andra hannar kan samarbeta för att få bort ledarhannen. I samband med att någon ifrågasätter ledaren tvingas han att göra en styrkedemonstration för att visa att han är starkast. Han reser ragg, svänger med armarna, vaggar fram och tillbaka samt stampar med fötterna och hoar för fullt. Därefter springer han genom flocken i full fart och skriker högt samtidigt som han gärna släpar med sig grenar och kastar stenar runt omkring sig. De andra schimpanserna kryper då ihop, visar tänderna och ger ifrån sig ängsliga ljud för att visa att de låter honom bestämma. Efter styrkedemonstrationen samlas flocken gärna runt ledaren och försöker fjäska för honom med att putsa hans päls. Det är ledarhanen som är den som ska försvara flocken om rovdjur närmare sig. Ett vanligt rovdjur för schimpanser är leoparden.

Föda

Schimpansen är främst växtätare och lever på växter, blad eller grönsaker. Det händer att schimpanser även fångar mindre däggdjur och äter dem, till exempel små apor.

Fortplantning och parning

Honan är dräktig i ungefär 8,5 månader och föder därefter en unge som väger cirka två kilo. Ungen klarar sig inte själv utan är helt beroende av modern. Under den första tiden rider ungen på moderns rygg eller magen. Vid ungefär ett års ålder kan ungen gå och klättra själv. Det är även då de äldre schimpanserna börjar lära upp ungen var fruktträden finns samt när frukten mognar. En kunskap som går vidare i generation till generation. Mellan 7-14 års ålder blir ungen könsmogen.

Schimpans Pan troglodytes
Utbredning Regnskog, savann i Afrika
Kroppslängd Hane 77-92 cm, hona 70-85 cm
Vikt 32-80 kilo
Livslängd ca 35 år
Föda Frukt, blad, grönsaker, smådjur

Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2009-04-26 20:04:00, av Sara

bra och förståndlig sida

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2013-04-30 14:38:00, av Gäst

Jag måste faktiskt ta och hålla med dig Sara gäst. Men nu måste man ta och tänka på räfrengen, jag har skolarbete och göra, blink blink det är en dag i mon också......

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2019-10-21 14:40:00, av Gästens gäst

Hej gäst(gäst) Hoppas din studering gick bra. Själv behöver jag nu traska vidare Blink Blink. Måste köpa ny skor men de är ju en ny vecka nästa vecka.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2022-10-27 11:00:23, av hej

du er sus

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2021-01-18 10:21:07, av Anonym

Skulle , om det går kunna vara mer fakta.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2021-02-02 13:24:19, av christian

vart fick ni faktan i från

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2021-02-02 13:41:13, av anika

ÄLSKAR ER FAKTA!

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2022-01-24 10:02:44, av Abdi

bra fakta alla andra websiter säger samma sak men ni säger en annan text 7/10

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2022-10-26 12:25:31, av blik blik doritos

blink blink doritos

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2022-10-27 10:59:35, av adam

hej jag älskade den har teksten

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Bilder och fakta