Svarthövdad dödskalleapa

Saimiri boliviensis
Fakta
Utbredning: 
djungel i norra och centrala Sydamerika
Kroppslängd: 
23-37 cm (+svans 45 cm)
Vikt: 
750 gram
Livslängd: 
ca 20 år
Föda: 
frukt, insekter, knoppar, nötter och mindre däggdjur
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Dödskallepan kallas även för ekorrapa. Vi har valt att använda oss av namnet dödskalleapa i texten.

Kännetecken

Dödskalleapan är en mycket nyfiken och läraktig apa. Deras hjärna tillhör den största i förhållande till kroppen bland primater viket även gäller i jämförelse med människan. Storleksmässigt blir dödskalleapor mellan 23 till 37 cm långa och har en svans som blir upp till 45 cm lång. Nosen är svart och hjässan är mörk. Tillsammans med det vita ansiktet och öronen ser huvudet ut som en dödskalle vilket även gett den sitt namn. Kroppen varierar från gulbrun till gulvit. Svansen på dödskalleaporna används inte för att gripa och klättra med utan för att hålla balansen och ibland även som redskap. Dödskalleaporna rör sig mycket snabbt i träden vilket förklarar deras andranamn, ekorrapa. Deras största fiende, förutom människan, är rovfåglar som de varnar för med olika läten när de kommer för nära.

Hierarkin

Dödskalleapan lever i grupp på 30-40 individer i fuktiga skogar och längs flodstränder. Kärnan av flocken består av en grupp närbesläktade honor som även är dominant över den hangrupp som också finns. Inom varje grupp finns det dessutom en egen hierarki som visar vem som bestämmer över vem.

Föda

Främst äter dödskalleapor frukter och insekter. Men ibland äter de även nötter, knoppar, ägg samt mindre däggdjur.

Fortplantning och parning

Dödskalleapan är dräktig 145-155 dygn och föder därefter en unge. Ungen är helt beroende av mamman men efter ett år klarar den sig själv. Mellan 4-5 års ålder lämnar hanarna flocken i grupper mellan 2-4 individer och ger sig iväg själva för att bilda en egen flock. Honorna däremot kan ibland stanna i den flock de föddes i hela livet.

Svarthövdade dödskalleapan och Pippi Långstrump

Den apa Pippi Långstrump har i sina böcker skrivna av Astrid Lindgren är en markatta. I filmatiseringarna av böckerna är däremot "Herr Nilsson" som apan heter en dödskalleapa.

Kommentarer

Intressant

bra till min skol uppgift

Hej, jag undrar hur många apor som lever i Amazonas regnskogar och hur högt över marken. MVH Elise

Lägg till ny kommentar