Fontana di Trevi


Köp en glass och slå er ner vid fontänen. Mycket trevligt om än väldigt turistfyllt område. Som vanligt är det inte okej att bada fötterna i fontänen och vakterna runt omkring använder gärna sina visselpipor om det om någon gör det.

Tips från oss på Bilder och fakta

Fontänen påbörjades av Bernini men slutfördes först av Nicola Salvi 1762. Ursprungligen anlades fontänen där tre gator sammanstrålades på piazzan vilket gav den sitt namn. Ur fontänen reser sig klipper med flera utsmyckade figurer på sig.

Mansfiguren i mitten föreställer Okeanos, gud över det hav som omgav jorden. Okeanos både hästar är en symbol för dualiteten där den ena av dem är lugn och sansad medan den andra vild. Den högra reliefen som visar en jungfru som upptäcker källand för Augustus. Augustus är avbildad på den vänstra reliefen och var den som lät bygga Acqua Vergineakvedukten som än idag förser källan med vatten.

Källan är ett mycket populärt turistmål, framförallt sedan Federico Fellinis film Det ljuva livet (La Dolce Vita) där Anita Ekberg gör sitt berömda bad i fontänen. Många turister väljer även att kasta några mynt över axeln (efter filmen Tre flickor i Rom) för att på så sätt vara säkra att komma tillbaka till Rom. En annan mindre hälsosamt alternativ är att följa orginalseden och dricka ur fontänen för att på så sätt få tur.

Virtuell tur över Fontana di Trevi
Karta: från Google maps

Sponsrade länkar:

Boka en guidad tur genom Rom


Skriv en kommentar

Bilder och fakta