Spanska trappan


Köp med lite fika och slå er ner på trappan och njut av folklivet runt omkring er. Här är en av de få trappor man i Rom får sitta i utan att vakter börjar protestera.

Tips från oss på Bilder och fakta

Spanska trappan är belägen intill Piazza di Spagna (där den väldigt felaktigt har fått sitt namn) och sträcker sig bort mot Piazza Trinità dei Monti. Med hjälp av franska bidrag kunde trappans byggas efter det att både den franska kungen Ludvig XV och påven gett sitt godkännande. Trappan byggdes mellan åren 1723-1726 av Francesco de Sanctis. På italienska heter trappan "Scalinata della Santissima Trinità dei Monti" efter kyrkan (Santissima Trinità dei Monti) som är belägen ovanför trappan.

Trappan är indelad i tre sektioner som ska symbolisera Treenigheten och består av totalt 138 trappsteg. Med sin lätt svängda utformning är det ett av Roms mest älskade minnesmärken från rokokon.

Nedanför trappan finns fontänen "Fontana della Barcaccia" som är formad som en vattenfylld båt. Fontänen uppfördes innan trappan mellan åren 1627-1629 av Bernini.

Trappan har förekommit i flera filmer, bl.a. "Prinsessa på vift" från 1953 med Audrey Hepburn och Gregory Peck.

Virtuell panoramavy: https://www.italyguides.it/us/roma/spanish_steps.htm
Karta: från Google maps

Sponsrade länkar:

Boka en guidad tur genom Rom


Skriv en kommentar

Bilder och fakta