Ostia antica


Ett besök till Ostia antica tar upp till en hel dag beroende på hur mycket ni vill se av staden. Se till att ta bra skor på er och köp gärna en karta över området. Är lätt att missa vissa av sevärdheterna annars. Vatten finns på området, däremot är det bara en restaurang som serverar ganska trist och dyr mat. Så ta gärna med egen mat om ni har möjlighet. Att ta sig till Ostia antica är lätt. Du tar tunnelbanan till Piramide och därefter pendeln till Ostia antica.

Tips från oss på Bilder och fakta

Under antiken var Ostia antica Roms hamnstad till Medelhavet. Under 300-talet f.Kr. grundades Ostia som en enkel fästning med fick allt eftersom större betydelse i samband med att Roms expansion. Ostia blev hamnstaden för distribution av både import och export från hela Medelhavet. Den viktigaste handelsvaran var spannmål till miljonstaden Rom. I samband med Ostias ökade betydelse för imperiet anlades stora förvaringsanläggningar (horrea) här.

Från Ostia fraktades varorna upp till Rom (18 km) med hjälp av pråmar. Ostia visade sig däremot inte kunna nå upp till de krav världsstaden Rom behövde och mellan åren 41-54 e.Kr. anlade kejsar Claudius en ny hamn (Porto Augusti) fyra kilometer längre norrut.

Den nya hamnen blev döden för Ostia som från år 300 e.Kr. fick minskad betydelse för att slutligen bli helt obefolkat under 1300-talet.

Ostia antica är idag ett mycket välbesökt turistområde där de gamla fornlämningarna som finns här är i mycket bra bevarat skick. Teatern som finns mitt i staden används än idag för olika konserter och är en mäktig upplevelse att sitta på när olika italienska band spelar på scenen.

Numera finns det även ett museum byggt på området som visar upp några av de mer värdefulla skulpturerna som grävts upp i Ostia antica. Huvudattraktionen är marmorstatyn av guden Mitra som offrar den kosmiska tjuren.

Karta: från Google maps

Sponsrade länkar:

Boka en guidad tur över Ostia Antica


Skriv en kommentar

Bilder och fakta