Vatikanmuseet och Sixtinska kapellet


För att hitta till vatikanmuseet går du på utsidan av Vatikanmuren (cirka 15 min promenad). Vägen dit är bra skyltad så du bör inte ha några problem att hitta. Inne på museet är det tillåtet att fotografera så länge du inte använder blixt eller stativ. Undantaget är i Sixtinska kapellet där totalt fotoförbud råder. Tänk på att kapellet är en kyrka och du måste vara klädd och uppföra dig därefter. Finns ett flertal vakter som kontrollerar att ingen bryter mot reglerna.

Tips från oss på Bilder och fakta

För den som är intresserad av antik konst härrörande egyptisk, grekisk, etruskisk och romersk konst finns här verkligen mycket att se. På den egyptiska avdelningen finns flera väldigt bra bevarande mumier som kan vara spännande att se både för stora och små.

Efter alla antika avdelningarna kommer även en sektion med modern konst vilket ger en viss kontrast mot de antika konstverken. För den som inte är väldigt intresserad av konst kan det vara en idé att inte stanna för länge vid varje sektion. Besöket kommer då att ta väldigt lång tid och man blir snabbt trött i benen av allt promenerande.

Sixtinska kapellet

Sista ut av allt som finns på museet är Sixtinska kapellet med sin kända takmålning av Michelangelo. Här inne råder tyvärr helt fotoförbud och eftersom kapellet är en kyrka måste även klädkod därefter beaktas (byxor ska täcka knän och kvinnor ska skyla axlarna).

Bilderna som finns här är inte enbart konst utan även bibliska berättelser som lägger fram olika komplicerade teologiska argument. Men för den som enbart är där för konsten är det en härlig upplevelse att sätta sig ner på någon av de bänkar som finns längs med väggarna och bara se ut över målningarna.

Konsten i det Sixtinska kapellet

Adam och Eva - Bilden som visar när Gud ingjuter liv i Adam för att därefter skapa Eva med ett av Adams revben.

Skapelsen - Bilden som visar hur Gud skiljer mörker från ljus. Observera Guds smutsiga fötter vilket var något Michelangelo blev hårt kritiserad för.

Offret, syndafloden och Noaks rus - Väldigt detaljerade bilder som kan vara svåra att se i detalj från golvet.

Yttersta domen - Identifierar helgonen genom deras medeltida symboler.

Sibyllor och profeter - Hebreiska profeter.

Gamla testamentets frälsningsscener och Jesus släktträd - Blodiga scener med bland annat David och Goliat målade i hörnfälten. Jesus släktträd syns ovanför fönstren.

Scener ur Kristus liv - Botticellis och "Den spetälskes rening", Ghirlandaios "Petrus och Andreas får kallelsen" och Peruginos målningar finns här.

Petrus får nycklarna till himmelriket - Bilden som beskriver när makten överlämnas från Kristus till påvarna.

Scener ur Moses liv - Botticellis "Brinnande busken" och Signorelli och della Gattas "Moses lämnar kvisten till Joshua".

Botticellis Bestraffningen av Koras uppror - Kättare ifrågasätter Aarons rätt att tända rökelser. Som hämnd låter Moses jorden öppna sig och svälja dem.

Karta: från Google maps

Sponsrade länkar:

Gå förbi kön genom att förköpa din biljett


Skriv en kommentar

Bilder och fakta