Mat och dryck i Rom


För vår del räckte det ofta med att beställa in en förrätt och därefter en primi för att bli mätta. Alternativt en primi och efterrätt. Men det är lite kul att sitta ner och beställa alla fyra rätterna. Se bara till att inte ha alltför bråttom för det tar en stund att äta sig igenom allt.

Tips från oss på Bilder och fakta

Att äta i Rom kan vara en riktig smakupplevelse. Men gör inte misstaget att ta in på första bästa resturang nära sevärdheterna. Ofta håller dessa restauranger höga priser till låg kvalité. För dig som vill verkligen testa det italienska köket rekommenderar vi att du letar dig ett kvarter bort från turiststråken. Många restauranger som utifrån kanske ser tråkiga ut kan vara helt förträffliga väl där inne.

Maten är på de flesta ställen väldigt italiens med mycket pastarätter att välja bland. En komplett middag består av:

  • Antipasto (kallskurna förrätter eller lätta sallader)
  • Primi piatti (första rätten, vanligtvis pasta eller soppa)
  • Secondo piatti (huvudrätten, kött eller fisk, tillbehör beställer du extra t.ex. potatis)
  • Dolce (efterrätt)

Många gånger kan en måltid räcka med att bara beställa in t.ex. antipasto och primi piatti. Men för den som vill äta på det italienska viset bör åtminstone en middag bestå av alla de fyra alternativen. Tänk på att det kan vara en idé att ta reda på vad det är du beställer på menyn. Italienare är väldigt förstjusta i inälvsmat och har varit det sedan romartiden. Exempelvis är trippa alla romana komage på romerskt vis, en rätt som har sitt ursprung i det romerska köket. Utöver det äts det även grisspenar i Italien.

Bordsbeställning i Rom var något som förr i tiden inte existerade. Utan du tog in på en restaurang när du kände för det och fanns det plats så var det bara att slå sig ner. För den som vill besöka mer populära restauranger under sin vistelse i Rom gör bäst i att boka bord i förväg, speciellt fredagar och lördagar då extra mycket folk är ute.

Under söndagarna är många restauranger stängda då italienare traditionsenligt äter middagen hemma med familjen.

Generellt sett behöver du inte lämna dricks när du är ute och äter. Det är förstås trevligt och uppskattas att runda upp summan men på t.ex. en mindre hemmakrog eller pizzeria ska du inte lägga mer än fem procent dricks. På finare restauranger kan du lägga upp till tio procent men aldrig mer.

Sponsrade länkar:

Boka en vandringsmattur och upplev Roms matkultur


Skriv en kommentar

Bilder och fakta