Peterskyrkan


För den som beger sig upp i Peterkyrkans torn har en härlig utsikt att vänta över både Rom och borggården i Vatikanen. Vägen upp i tornet är lång men den första sträckan går att åka med hiss, därefter väntar en trappa med 320 trappsteg innan man är helt uppe. Sista biten av trappan är väldigt smal och lutar inåt vilket ger en lätt klaustrofobisk känsla. Om ett besök upp i tornet är värt besväret? Absolut, bara utsikten är härlig och varma dagar är även svalkan uppe i tornet väldigt skön.

Tips från oss på Bilder och fakta

Kyrkan är byggd på samma plats som aposteln Petrus led martyrdöden år 64 e.Kr. Den nuvarande kyrkan påbörjades 1506 och invigdes 120 år senare 1626.

Peterkyrkan går nästan att jämföra med ett konstmuseum med alla sina målningar och utsmyckningar. Även här är det tillåtet att fotografera så länge du inte använder stativ. Vissa rum som är avsedda för bön är fotografering inte tillåten och dit ska bara troende gå in.

Drottning Kristina som abdikerade från Sveriges tron år 1654 ligger begravd i Peterkyrkan.

Sevärdheter inne i Peterkyrkan

Pietá - Uppfördes av Michelangelo år 1499, endast 25 år gammal. Sedan 1972, när en man utropade "Jag är Jesus Kristus" och gick till attackerade skulpturen med en hammare, skyddas verket bakom glas.

Kupolen - Till aktning för Phanteons kupol på 43,3 meter gjordes kupolen på Peterkyrkan till 42 meter i diameter. Kupolen är rikt utsmyckad och med hiss kan du åka upp och se kupolen riktigt nära.

Piazza San Pietro - Berninis 196 meter breda kolonnrad ger intrycket av ett par armar som sluter sig runt kyrkans troenden som kommer in.

Baldacchino - De spiralformade bronspelarna beordrades av påven Urban VII och påstås komma från Phanteons revetering (portikens innertaksutsmyckning). Av anledning till skändningen av det gamla templet gisslades påven som var av släktet Berberini med den spydige ordleken "Det som inte ens barbarerna gjorde, det gjorde Berberini".

Petrus staty - Staty från 1200-talet av skulptören Arnolfo di Cambio som numera betraktas som helig. För troende anses det att bringa tur att röra eller kyssa statyns fötter. Fötterna är tydligt nötta efter alla beröringar.

Skattkammaren - Ett juvelbesatt bronskors från 500-talet (Crux Vaticana) är en av de värdefullaste skatterna i skattkammaren.

Absiden - Berninis målade fönster (från år 1666) föreställer en duva (Helige anden) som belyses av solstrålar. under fönstret finns Petrus tron (från år 1665) som sägs innehålla Petrus orginaltron som var gjord av trä och elfenben.

Kryptan - Vid utgrävningarna 1940 hittades den legendariska röda muren vilket Petrus tros vara begravd bakom. Muren var täckt med texter som åkallade helgonet och bakom muren fann man ett relikskriv med benrester i.

Alexander VII:s monument - Ett verk med figurer som symboliserar Rättvisan, Sanningen, Kyskheten och Klokheten. Figurerna ses betrakta påven som sitter i en skymd del av verket. Ett skelett ses även komma krypande med ett timglas som ska påminna oss om vår dödlighet.

Centrala pelargången - I pelargången kan man hitta Longinius spjut som stacks i Jesus sida på korset, Veronikas svetteduk med bilden av Kristi ansikte och ett fragment av det riktiga korset. Förr i tiden värdesattes en kyrka efter de reliker den ägde.

Karta: från Google maps

Sponsrade länkar:

Köp en förköpsbiljett och gå före kön


Skriv en kommentar

Bilder och fakta