Kyrkor i Rom


Kyrkorna i Rom är mycket vackra med både målningar och skulpturer. Dessutom är de en utmärkt plats att besöka varma och hektiska sommardagar då det ofta är väldigt lugnt och svalt där inne. Tänk bara på klädseln, skjorts skall täcka knäna och kvinnor ska skyla axlarna under besök i kyrkor (räcker ofta med att lägga en tröjja eller liknande över).

Tips från oss på Bilder och fakta

Rom är världens mest kyrktätaste stad med sina drygt 900 kyrkor. Att besöka alla dessa kyrkor är därför ingen lätt uppgift men att ta en titt i de mer kända kyrkorna kan vara en riklig upplevelse.

Rom har fyra patriarkalkyrkor

San Pietro in Vaticano, på svenska kallad Peterkyrkan. Läs mer om Peterkyrkan.

San Giovanni in Leterano, uppkom ursprungligen under 300-talet. Fasaden är däremot betydligt nyare och upprättades 1735 av Alessandro Galilei. Kyrkan är (liksom Peterskyrkan) vänd mot väster, istället för den vanliga östliga orienteringen.

Santa Maria Maggiore, grundades år 432 och är den senaste av de fyra patriarkalkyrkorna.

San Paolo fuori le Mura, grundades av den romerske kejsaren Konstantin den store. Kyrkan har därefter restaurerats i flera omgångar och var i början av 1800-talet Roms enda kyrka som hade bevarat sin ursprungliga primitiva utformning. I en brand 1823 totalförstördes kyrkan men återuppbyggdes på samma plats som den tidigare stått.

De fyra patriarkalkyrkorna bildar tillsammans med Santa Croce in Gerusalemme, San Lorenzo fuori le Muram och San Sebastiano fuori le Mura bildar de sju vallfartskyrkorna.

Sponsrade länkar:

Boka en guidad tur genom Rom


Skriv en kommentar

Bilder och fakta