Pompeji


Det finns färdiga resor till Neapel att boka på de flesta hotell. Ofta är dessa resor ganska dyra. Vi rekommenderar därför att den som är intresserad av utflyktsmål utanför Rom att ta sig dit på egen hand.

Tips från oss på Bilder och fakta

Staden Pompeji grundades under tidigt 500-tal för att sedan helt begravas i samband med vulkanen Vesuvius utbrott den 24 augusti 79 e.Kr. Staden låg därefter begravd fram till och med 1748 då den återupptäcktes och utgrävningar påbörjades. Vid tiden för utbrottet beräknas Pompeji att haft cirka 20 000 invånare som alla omkom. Genom att staden begravdes i ett pyroklastiskt flöde (moln med het gas, ask och berg) har staden kunnat bevaras i perfekt skick fram tills den dag då utgrävningarna påbörjades.

Tack vare det kan vi idag få fram tydliga bilder över de konstverk som fanns under romartidens första århundrade. Även exakta kopior av hur människor såg ut och hur de var klädda har gått att få fram genom gipsfyllningar gjorts där människokroppar har förmultnat och på så sätt lämnat hålrum i askan.

Datumet då staden begravdes är lite ironiskt då det infaller på samma dag som Vulcania firades, festivalen för den romerska eldguden.

Sponsrade länkar:

Boka en guidad tur över Pompeji


Skriv en kommentar

Bilder och fakta