Övrigt om Rom


När du turistar i Rom är det svårt att klara sig utan en ordentlig karta. På många hotell får du en karta gratis. De flesta av Roms sevärdheter ligger inom rimliga gångavstånd 3-5 km. Däremot är vägunderlaget inte alltid det bästa utan ett par rejäla promenadskor är att rekommendera.

Tips från oss på Bilder och fakta

Toaletter

Offentliga toaletter finns i regel vid de större sevärdheterna och är för det mesta gratis. I annat fall brukar det även gå bra att smita in på något café eller restaurang och fråga om du får låna deras toalett.

Vatten

I Rom finns flera kranar, fontäner som står och rinner dygnet runt. Vattnet i dem är både gott och fullt drickbart. Slösa inte bort pengarna på dyrt flaskvatten när du ändå kan få det gratis.

El

I Italien är det samma kontakter och strömstyrka som i Sverige. Du behöver med andra ord inte släpa med dig en massa adaptrar.

Språk

Många italienare kan både franska och engelska och är för det mesta trevliga. På vissa klassiska turistrestauranger och liknande kan däremot servitörerna vara direkt otrevliga.

Valuta

Italien är med i EMU och använder därför euro (€) som valuta.

Betalkort och bankomater

I stort sett alla inköpsställen tar betalkort. Öppna bankomater hittar du dygnet runt utanför stadens banker. Visa och Mastercard går bra. 2 500 kr/dygn kan du ta ut som mest.

Internet

I Rom finns det gott om internetcaféer och på många ställen har man fri tillgång till trådlöst Internet. För dig som vill leta upp internetcaféer i förväg kan du använda dig av www.cybercafe.com.

Mobiltelefoni

Mobiltäckningen i Rom är mycket god. Tips är dock att kontrollera priserna med din operatör innan du ringer eller tar emot samtal när du är utomlands.

Sponsrade länkar:

Boka en guidad tur genom Rom


Skriv en kommentar

Bilder och fakta