Métro - tunnelbana

Tips för besökare
Turistar i Paris

När du turistar i Paris är det svårt att klara sig utan en ordentlig karta över staden samt över métron. På många hotell får du en karta gratis.

Här kan du ladda ner en karta över Paris métro (tunnelbana)

Här kan du ladda ner en karta över Paris RER (pendeltåg)

Med métron tar du dig nästan överallt i Paris. Du hittar lätt nedgångarna till tunnelbanan då de är utmärkta med tydliga skyltar där det står Metro, Metropolitan eller bara ett M. För att nå tunnelbanan måste du passera spärrarna, och ha en giltig biljett. Glöm inte att ta tillbaka biljetten efter att ha stämplat den i den automatiska spärren, och behåll sedan din biljett under hela resan.

Linjerna kan du identifiera på dess färg, nummer och riktning. Till en början kan det kännas rörigt men sedan lär man sig hur det väl utbyggda tunnelbanesystemet i Paris fungerar. Tunnelbanorna i de flesta länder liknar varandra, men Paris system är ovanligt omfångsrikt då det är ett av världens mest utbyggda med 16 tunnelbanelinjer. Om du är noggrann med att följa de skyltar som sitter uppe så bör du inte komma fel.

Métron är öppen varje dag mellan 5.20 till 01.20. På lördagarna är de öppna ytterligare en timme.

Priser på Paris métro

Enkel resa: 1,40 euro
Häfte med 10 biljetter: 11,10 euro

RER-tågen

Om man exempelvis ska ut i Paris förorter (och till Versailles, Disneyland eller flygplatsen) kan man åka RER, som är en typ av pendeltåg. Priset varierar beroende på hur långt man ska resa. Om man håller sig inom zonerna 1 och 2 gäller samma biljetter som för métron.

Officiell hemsida: http://www.ratp.info

Kommentarer

Kan uppdatera om att "heldagskort" för tunnelbana kostar 3.40 euro! Billigt billigt! Kartor för linjerna finns att hämta gratis vid alla stationer

Tänkte bara höra vad en 'heldagsbiljett' i Paris heter på franska? Bara så att man vet att man köper den rätta.

Metron är ett smidigt sätt att förflytta sig på!
Se dock till att inte hamna i onåd hos de otroligt ovänliga och otrevliga kontrollanterna!
De små flerdagsbiljetterna slutar fungera om de får minsta veck eller ligger nära en telefon, tro då inte att du kan smita in ändå i tron att du har en betald och giltig biljett!
Speciellt när man åker en stor grupp på 30 personer är det lätt att tänka - äsch jag smiter med in, så de andra slipper vänta medan jag står i lång kö, för att få hjälp med biljetten. Gör inte så!
Då kanske en grupp (minst 4) kontrollanter dyker upp, och även om du visar upp din giltiga biljett, har du inte en chans. 600kr i böter! Och eftersom deras kortmaskiner "inte fungerar" ska det vara kontant.
Det intressanta är att av dessa fyra kan ingen prata engelska! Men de har ju uniform...
Det är helt makalöst vad en sådan grupp med sitt bemötande kan göra att en hel stad känns ogästvänlig och otrevlig.

Lägg till ny kommentar