Triumfbågen

Tips för besökare
Turistar i Paris

Triumfbågen ligger mitt i en hårt trafikerad rondell. Med tanke på hur trafiken är i Paris rekommenderar vi inte att du chansar och springer över. För att komma till Triumfbågen går du enklast under vägen och rondellen.

Väljer du att åka upp i Triumfbågen får du en bra överblick över det trafikkaos som råder i rondellen.

År 1805 segrade de franska styrkorna vid Austerlitz ledda av Napoleon över Alexander I av Ryssland och Frans II av Österrike. Till minne av segern lät Napoleon uppföra triumfbågen Arc-de-Triomphe i Paris. Bygget påbörjades 1806 och slutfördes inte förrän 30 år senare, 1836. Napoleon fick aldrig uppleva det färdiga bygget utan avled 5 maj 1821. När Triumfbågen stod klar bars Napoleons kropp genom den som en hyllning till honom.

Arkitekten Jean François Thérèse Chalgrin fick i uppdrag att skissa upp hur Triumfbågen skulle se ut. Byggnaden blev 50 meter hög och består av 284 trappsteg. Valvet mäter på insidan ca 30 meter.

Runt Triumfbågen finns det en stor rondell där tolv avenyer möts och strålar ut som en stjärna, Place de l'Étolie. Du når Triumfbågen genom en gång under rondellen, så att du slipper korsa trafikkaoset. Mot en avgift kan man gå upp för trapporna och se ut över Paris. Du ser bland annat ut mot Louvren, Place de la Concorde, La Défense, Grand Arche.

Under Triumfbågen ligger den okända soldatens grav.

Karta: från google maps
Metróstation: Charles de Gaulle Ètolie

Kommentarer

Ungifär hur många turister besöker Triumfbågen varje dag?

Antalet besökare varierar beroende på hög- och lågsäsong. Tyvärr saknar vi uppgift på hur många som i genomsnitt besöker Triumfbågen.

Var byggdes Triumfbågen på just den platsen?

koolt

vem uppfann triumfbågen? svara fort tack

Napoleon bestämde att den skulle byggas

Lägg till ny kommentar